Aktuelt

        
03.04.2019

Antibac AS skifter navn

Antibac AS endrer selskapsnavn og blir en del av Kiilto

Gjennom Kiiltos oppkjøp 1. mars 2019 av CCS Healthcare Holding, som Antibac AS er en del av, skifter selskapene i Norge og Danmark navn.

Selskapene vil bli markedsført under navnet Kiilto, og endringene vil tre i kraft senest 1. juni 2019. Endringene blir synlige i all kommunikasjon, dokumenter og i alt materiell. Våre sterke varemerker, Antibac® og Plum®, opprettholdes.

LinkedIn-siden til Antibac AS vil om kort tid bli slettet, og vi oppfordrer deg derfor til å følge oss videre på Kiilto LinkedIn: www.linkedin.com/company/kiilto.

Nye selskapsnavn:

Norge
KiiltoClean AS (tidligere Antibac AS)

Danmark
KiiltoClean A/S (tidligere CCS Hygien A/S / Plum A/S)

De nye navnene innebærer ingen endring i selskapenes MVA-nummer, foretaksnummer, kontonumre eller adresser.

Kiilto – hva representerer det nye navnet?

Verdier som karakteriserer Kiilto er kundefokus, miljølederskap, langsiktighet og stor kompetanse. Selskapets 100 år lange erfaring innen kjemisk industri gir oss stabilitet i fortsettelsen med å utvikle våre produkter og virksomheter i nært samarbeid med våre kunder.

Sammen er vi nå Nordens ledende leverandør av hygieneløsninger. Vi er i stand til å tilby et mer variert utvalg av tjenester og løsninger, og dermed et mer helhetlig tilbud til våre kunder. Vi ser frem til å fortsette å yte god service, og være den mest attraktive samarbeidspartneren for det profesjonelle markedet.

Om Kiilto
Kiilto er et finsk, familieeid selskap etablert i 1919. Selskapet arbeider for en bærekraftig fremtid og trivsel basert på renhet, med tanke på mennesker og miljø. Kiilto utvikler, produserer og markedsfører kjemiske industriløsninger og opererer i fire forretningsområder: bygg, industrielt lim og hygieneløsninger, profesjonell rengjøring og hygiene, samt forbrukerprodukter.

Kiilto og datterselskapene opererer i 12 land. I 2018 utgjorde selskapets netto omsetning rundt 165 millioner euro. Kjerneprinsippene i Kiiltos virksomhet er miljøledelse, nærhet og forpliktelse for fremtiden.

Ved spørsmål, ta kontakt med Henrik Skibrek på e-post hs@antibac.no eller tel. 932 49 025.

        
01.03.2019

Antibac har fått nye eiere

Antibac AS har fått nye eiere, og ser frem til spennende muligheter og videre vekst som en del av finske KiiltoClean.
For mer informasjon, ta kontakt.

 

Pressmeddelande 2019-03-01

CCS Healthcare säljs till finska Kiilto

CCS Healthcares ägare, riskkapitalfonden Segulah IV L.P. och minoritetsinvesterare, har ingått en överenskommelse med Kiilto om försäljning av CCS Healthcare Holding AB. Denna affär skapar en nordisk marknadsledare för hygien- och egenvårdsprodukter riktade till den professionella B2B-marknaden.

Sedan Segulah IV L.P. förvärvade CCS Healthcare i 2011 har bolaget genomfört flera förvärv och avyttringar. Den senaste affären genomfördes i januari 2019 då CCS Healthcare avyttrade sin kosmetikverksamhet genom försäljning av kosmetikvarumärkena till Trimb Healthcare och tillverkningsanläggningen i Borlänge till Svenska Krämfabriken. I och med affären med Kiilto avslutas Segulahs engagemang i CCS Healthcare och bolaget inträder i en ny utvecklingsfas.

”Genom avyttringen av vår kosmetikaffär har vi renodlat verksamheten mot professionella hygien- och egenvårdsprodukter under varumärkena DAX, Antibac och Plum, som idag har en stabil marknadsledande position i Skandinavien. När vi nu blir en del av Kiilto, som har en ledande position i Finland och Baltikum, skapar vi en Nordisk marknadsledare med attraktivt kunderbjudande, stark operationell förmåga och långsiktig ägarbild, vilket ger oss en unik tillväxtplattform”, säger CCS Healthcares vd Dario Aganovic.
“Kunden står i centrum när vi slår ihop våra verksamheter. Vi kan erbjuda ett bredare sortiment av rengörings- och hygienlösningar till CCS Healthcares nuvarande kunder. Starka varumärken förstärker lokalt tillgängliga erbjudanden på ett bra sätt. Kunderna är de största vinnarna i den här affären”, säger KiiltoClean Groups vd Kari Laakso.

Om CCS Healthcare:
CCS Healthcare har 125 anställda, omsätter 440 MSEK och har operativ verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Koncernen opererar genom två divisioner; Workplace Hygiene och Workplace Safety. Produkterna säljs i hela världen med Skandinavien och Tyskland som de största marknaderna. CCS Healthcare utvecklar, marknadsför, säljer och distribuerar sina produkter genom varumärken DAX, Antibac och Plum.

Om KiiltoClean:
Kiilto är ett familjeägt finskt bolag grundat 1919 som strävar efter att bygga en hållbar framtid och skapa välbefinnande från renhet, med omtanke om människor och miljö. Kiilto utvecklar, tillverkar och marknadsför kemiska lösningar för industrin och verkar inom fyra affärsområden: bygg, industriell limningsteknik och hygienlösningar, professionell rengöring och hygien, och konsumentprodukter. Under 2018 verkade Kiilto med dotterbolag i nio länder och hade ca 800 anställda och en omsättning på 165 MEUR. Kiiltos nyckelprinciper är miljöledarskap, närhet och framtidsfokus.

www.kiilto.com/en

För mer information, kontakta:
Dario Aganovic, vd CCS Healthcare Holding AB, +46 72-555 11 01, dario.aganovic@ccshc.com
Kari Laakso, vd KiiltoClean Group, +358 40 765 6117, kari.laakso@kiilto.com

        
29.10.2018

Alkoholbasert desinfeksjon

Utvikler bakterier resistens mot alkoholbasert hånddesinfeksjon?

Tidligere i høst florerte det i diverse medier, både norske og internasjonale, at bakterier utvikler resistens mot alkoholbasert hånddesinfeksjon. Utsagnet var hentet fra en studie gjennomført av et australsk forskerteam, som hadde testet uttynnede varianter av hånddesinfeksjon med lav alkoholprosent. Svarene forskerne kom frem til har skapt frykt og debatt blant helsearbeidere og i befolkningen generelt.

Studien er nå tilbakevist av professor og direktør for WHOs infeksjonskontrollprogram, Didier Pittet, en av de mest anerkjente innen hygienevitenskap i verden. Han fastslår at studiets konklusjoner er blitt feiltolket i media. I tillegg retter han kritikk til media for å bidra til misforståelser som får helsearbeidere til å redusere etterlevelsen av håndhygiene og dermed redusere pasientsikkerheten.

Studien så på en bakteries toleranse mot en 23 % alkoholløsning, og fant noen tilfeller av toleranse. Disse funnene anses ikke som klinisk relevante ettersom alkoholbasert desinfeksjon som brukes i helsevesenet (og som Antibac AS har på markedet) inneholder fra 60-90 % alkohol, og det er ikke funnet bevis for resistens i disse konsentrasjonene. Studien viser også at det ikke var noen forskjeller i toleranse ved bruk av høyere konsentrasjoner av alkohol selv om noen av variantene viste tegn til toleranse mot 23 % alkohol. Sykehus velger og skal velge alkoholbasert hånddesinfeksjon av høy kvalitet og med veldokumentert effekt, og oppfordre til god etterlevelse av håndhygiene.

Den mest effektive og tidsbesparende metoden for håndhygiene vi kjenner i dag, for synlig rene hender, er alkoholbasert hånddesinfeksjon. Bruk hånddesinfeksjon med høy alkoholprosent, for en friskere og tryggere hverdag.

 

Link til hele artikkelen til Didier Pittet i The Lancet:
https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(18)30542-5/fulltext

 

Ved spørsmål, ta kontakt med Produktsjef Monica B. Gaden: mg@antibac.no/tel. 918 50 280
eller Salgs- og Markedsdirektør Henrik Skibrek: hs@antibac.no/tel. 932 49 025.

        

Slik unngår du influensa

Klikk på bildet for å se film

Influensaen er på vei til et sted nær deg – enten du vil eller ikke. For å forsvare deg mot den, holder det ikke med skjold og spyd. Hvis du ikke har lyst til å bli liggende under dyna de neste ukene, er det lurt å være forberedt med gode hygienerutiner.

I følge Folkehelseinstituttet får rundt hver tiende av oss influensa hvert år. For mange fører dette til feber, smerter, hoste og hodepine i flere dager. De siste årene har den høyeste forekomsten av influensa vært i januar og februar, så da er det bare å holde seg ren på hendene for å beskytte seg mot smitte. For enkelte grupper som er generelt utsatt for sykdom eller har lavt immunforsvar, anbefaler helsemyndighetene å ta influensavaksine.

Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

Forskjellen på forkjølelse og influensa er at forkjølelsen som regel bare holder seg i de øvre luftveiene. Forkjølelsesymptomer er vondt i halsen, nysing og rennende nese, hodepine og frysninger. Slimhinnene i nesen hovner opp, og snørret blir gjerne tykt og gulgrønt.

Influensaen gir feber og smerter i kroppen, i tillegg til symptomene du får ved vanlig forkjølelse. Mange får gjerne også tørrhoste, hodepine og blir generelt slappe og dårlige. Spesielt hos barn, kan det også hende at de får magesmerter og diaré. 

Vis hensyn til andre også

Influensaviruset kan ligge latent i kroppen, selv om du ikke er blitt syk. Er du allerede blitt syk, smitter influensaviruset ved at du puster, og ikke minst nyser eller hoster rett på andre. Har du allerede begynt å nyse eller hoste litt, er det derfor viktig å holde viruset og eventuelle bakterier for deg selv. Nys/host i armhulen, og hold snørrfillene langt vekk fra alle rundt deg. Det beste er å bruke papirlommetørkle som du kaster etter bruk. Husk å vaske hendene eller bruke Antibac etter at du har snytt deg.

Viruset finner raskt veien inn til slimhinnene, både via dråper i luften og hendene. Når viruset har fått feste, går det vanligvis inntil to dager før man merker symptomene. Har du først blitt syk, varer sykdomssymptomene fra sju til ti dager.

 

Hvordan kan du unngå å bli smittet?

Er du hjemme og på steder med tilgang til vann og såpe, er det en god huskeregel å vaske hendene ofte; selvfølgelig etter at du har vært på toalettet, men også før og gjerne etter at du har spist.

Hvis du er ute på tur, i butikken for å handle eller på café for å ta en matbit, er en flaske Antibac eller Antibac våtservietter smart å ha i lommen. En god omgang med sprit på hele hånden i 30 sekunder tar knekken på bakterier og de aller fleste virus. Det gir en god beskyttelse fra mulige smittekilder. Et influensavirus som for eksempel befinner seg på bordoverflaten, mobilen, et dørhåndtak eller på hendene, kan nemlig overleve i opptil 48 timer.

Husk å bruke Antibac når du skal spise på café, er på tur i marka, spiser på treningssenteret, i bilen eller andre steder hvor du ikke har tilgang på vann og såpe. Det kan også være en ekstra sikkerhet mot smitte å rengjøre bordet på cafeen med Antibac overflatedesinfeksjon servietter.

Det er også viktig å ta vare på kroppen ved å spise næringsrikt, få i deg nok væske, unngå stress og få nok søvn. Hold deg varm når du er utendørs. Avkjøling av kroppen gjør at man blir mer mottagelig for infeksjoner, og når slimhinnene blir kalde får du dårligere blodgjennomstrømning i nesen, og dermed også færre immunceller, T-celler og antistoffer de steder hvor de helst skal sitte.

Slik bruker du Antibac

Påfør tilstrekkelig, og gni inn over hele hånden slik at den er dekket i minst 30 sekunder. Husk tommel og fingertupper. Hvis hendene er det vi kaller «synlig rene» virker Antibac effektivt mot alt av bakterier, og de aller fleste virus og sopp.

    

Ved å sette fokus på håndhygiene har det vist seg at man kan redusere sykdom med opptil 70 % (Nasjonalt Folkehelseinstitutt: fhi.no). Gjennom hygienekonseptene våre Frisk på jobben og Frisk i barnehagen tilbyr vi informasjonsmateriell som gir enkel opplæring og motiverer til god håndhygiene.

Hvor får du kjøpt Antibac?

Antibac Hånd- og Overflatedesinfeksjon finnes i mange ulike forpakninger og størrelser, tilpasset et hvert behov i hverdagen. Du finner produktene i alle Norges apotek og hos landets ledende papir- og helsegrossister.

Vi hjelper deg også gjerne – kontakt oss på telefon 66 77 11 70 eller e-post post@antibac.no

 

 

        

En ny sesong kommer

Klikk på bildet for å se film

En ny influensasesong kommer – er du forberedt?

Influensaen er på vei til et sted nær deg – enten du vil eller ikke. For å forsvare deg mot den, holder det ikke med skjold og spyd. Hvis du ikke har lyst til å bli liggende under dyna de neste ukene, er det lurt å være forberedt med gode hygienerutiner.

I følge Folkehelseinstituttet får rundt hver tiende av oss influensa hvert år. For mange fører dette til feber, smerter, hoste og hodepine i flere dager. De siste årene har den høyeste forekomsten av influensa vært i januar og februar, så da er det bare å holde seg ren på hendene for å beskytte seg mot smitte. Ha alltid Antibac lett tilgjengelig, og bruk det når du er på farten, på jobben, hjemme og på ferie. Uansett sted og situasjon, Antibac er den enkle løsningen når du ønsker å holde deg frisk.

Antibac fås kjøpt i alle Norges apotek og hos landets ledende papir- og helsegrossister. Vi hjelper deg også gjerne, kontakt oss på telefon 66 77 11 70 eller e-post post@antibac.no.

Les mer om influensa her


Frisk på jobben
Visste du at en influensa syk person kan smitte et helt kontor på 2 timer? Gode hygienevaner er derfor like viktig på jobben som i fritiden. En gjennomsnittsbedrift med 50 ansatte har ca kr. 330 000 årlig i kostnader knyttet til egenmeldt korttidssykefravær. Undersøkelser har vist at enkle hygienetiltak kan redusere sykefraværet med opptil 70 %. Her er det altså et potensiale for store kostnadsbesparelser i bedriften.

Som markedsleder innen desinfeksjon i Skandinavia har vi et bredt sortiment og plasseringsvennlige hygieneløsninger tilpasset et hvert behov.

For bedrifter har vi utviklet hygienekonseptet Frisk på jobben hvor vi tilbyr informasjonsmateriell som gir enkel opplæring og motiverer alle ansatte til god håndhygiene.

Følg oss i sosiale medier:

    

 

        
29.10.2018

Håndsprit eller håndvask?

Hva er egentlig best når det gjelder håndhygiene? Bør du sprite hendene regelmessig eller vaske dem med såpe og vann? Meningene er mange – og derfor bestemte en gruppe spanske forskere seg for å finne svaret en gang for alle.

Forkjølelsesesongen er her, og i barnehagene rundt i landet hostes og harkes det. Mange av virusene er luftbårne, men ved å lære barn god håndhygiene kan du i det minste øke sjansen for å ikke bli syk.

Såpevask, håndsprit eller vanlige rutiner?

Forskerne observerte en gruppe på 911 barn under tre år. Barna kom fra 24 ulike barnehager i Almeria-området på Spanias sørøstkyst og ble fulgt i en periode på åtte måneder.

Deltakerne ble delt inn i tre grupper: en gruppe barn brukte såpe og vann, den andre gruppen brukte håndsprit – begge disse gruppene fikk opplæring i håndhygiene, og den tredje kontrollgruppen fortsatte med sine vanlige håndvaskerutiner.

Reduserer håndsprit sykdomsrisikoen?

I løpet av perioden ble det registrert totalt 5 211 tilfeller av forkjølelser – dvs. gjennomsnittlig 0,7 forkjølelser per barn per måned. Imidlertid hadde barna som spritet hendene 21 % lavere risiko enn de som brukte såpe og vann. Flest sykedager hadde barna i kontrollgruppen, det vil si de som fortsatt benyttet sine vanlige håndvaskerutiner.

Håndsprit ser derfor ut til å fungere bedre enn såpe og vann hvis du vil holde barna dine friske i høst. Og om ikke annet kan du trøste deg med at barna i det solfylte Spania blir syke hver annen måned.

 

 

Kilde: mabra.com

        

Hva deler du?

Hva deler du? Emma og Martine deler det meste. Er all sharing caring?

 

        
17.10.2018

Halverte sykdomstilfellene

Halverte sykdomstilfellene i barnehagen

Hellvik Barnehage klarte å redusere infeksjoner blant barn og voksne med nesten femti prosent. Ved hjelp av noen ekstra hygienerutiner, er det nå slutt på at omgangssyken går på rundgang mellom avdelingene.

-Det er litt ekstra arbeid og kostnader, men det er verdt det, forteller daglig leder i Hellvik Barnehage på Nesodden i Akershus, Silje Nordberg. Siden de startet med nye hygienerutiner er både barn, ansatte og foreldre både friskere og mer fornøyde.

Med hjelp fra hygienesykepleier Vera Edel Anthonsen satte de i gang en kartlegging av hygienerutinene de hadde i barnehagen. De hadde ofte sykdommer, slik de har i alle barnehager. Det var øyekatarr, omgangssyke og ulike forkjølelsesvirus som gikk på rundgang blant både barn og voksne. Men, med enkle grep og et godt samarbeid med foreldrene, har de fått en mye friskere barnehage. Antall tilfeller av infeksjonssykdommer ble redusert med 48 prosent på ett år etter at de startet prosjektet.

Bilde: Vera Edel Anthonsen og Silje Nordberg

Et av de viktigste tiltakene var å bytte ut håndhåndklær med engangstørkepapir på både toaletter, stellebord, og kjøkken. Et annet tiltak er at alle barn starter dagen med å vaske seg på hendene før de går inn på avdelingen.

-Foreldrene har en spritdispenser ved inngangen de kan bruke når de kommer inn i barnehagen, og før de hjelper barna med å vaske hendene. For de største barna, har denne håndvasken om morgenen blitt fast rutine. De gjør det helt selv, forteller Silje Nordberg.

Hver morgen går de ansatte over alle overflater og håndtak med spritservietter, og leker blir desinfisert med spray regelmessig. Til måltidene blir pålegget lagt ut på fat, og rester blir ikke returnert til kjøleskapet. Alle møkkete ytterklær blir hengende ute, slik at de blir tatt med hjem for vask, uten å ta turen innom garderoben. De nye rutinene har gitt resultater.

-Før kunne vi ha runder med omgangssyke i barnehagen. Hvis et barn ble syk, kunne vi være sikre på at flere ble smittet. Viruset smittet fra avdeling til avdeling, for så å komme tilbake der det startet. Slik holdt det på, forteller Nordberg.

Etter at de begynte med de nye rutinene, er dette blitt helt slutt.

-Vi har selvfølgelige ett og annet tilfelle av omgangssyke, men nå klarer vi å begrense det til dette ene tilfellet, uten at det smitter videre, forteller hun.

Hygienerutinene krever litt ekstra, både av de ansatte, av barna, og ikke minst av foreldrene. Ledelsen i barnehagen er blant annet strenge med ikke å ta imot barn som har kastet opp, før 48 timer etter at symptomene er borte.

-Det er selvfølgelig ofte vanskelig for foreldrene å holde barna hjemme en ekstra dag, selv om barna virker friske. Men færre sykdomsdager er til det beste for alle, sier Nordberg.

Laget rutiner

Vera Edel Anthonsen jobbet som hygienesykepleier ved Sunnaas sykehus og hadde sitt første hygieneprosjekt i sykehusets barnehager. Det var hun som hjalp Hellvik barnehage med å legge om sine rutiner. Hun har også skrevet en bok til bruk i barnehager, og laget et eget undervisningsopplegg tilegnet barn.  Før hun gikk av med pensjon, reiste hun rundt til flere barnehager for å holde hygienekurs. Hun mener mange flere barnehager kan oppnå gode resultater ved hjelp av enkle rutiner.

Vera Edel Anthonsens forslag til hygienerutiner for barnehager:

-Både barn og voksne bør vaske eller desinfisere hender når de kommer i barnehagen om morgenen. Det må skje på samme sted. Hvis noen spriter hendene utenfor inngangsdøren, hjelper det lite når andre spriter dem rett etter at de har tatt i håndtaket og gått inn.

-Vask hendene riktig og lenge nok med såpe og vann etter toalettbesøk, og etter bleieskift. Voksne bør bruke håndsprit i tillegg.

-Vask hendene før måltider, og før man skal lage mat. Voksne kan bruke håndsprit, om hendene er synlig rene.

-Oppbevar barnas matpakker kaldt.

-Bruk engangshansker ved kontakt med avføring og blod. Rengjør hendene etter hanskene er tatt av, da bakterier og virus kan trenge gjennom mikrohullene i hanskene.

-Bruk såpedispensere og papirhåndklær ved alle håndvasker, og spritdispensere ved personaltoalett som et supplement.

-Hvis det går omgangssyke i barnehagen eller hvis mange har luftveisinfeksjoner, anbefales desinfisering med sprit til barna også, som ekstra innsats i tillegg til håndvask med såpe og vann.

-Hold barna hjemme i 48 timer etter at sykdomssymptomer er gått over.

-Barna må vaske hender når de kommer hjem i sitt eget hus, for å unngå å spre smitte fra barnehagen over til familien.

        
11.09.2018

Hygieneundersøkelse

Dette irriterer vi oss over hos kolleger

Kolleger som nyser og hoster i hendene uten å vaske eller desinfisere dem, er en av mange kilder til irritasjon på norske arbeidsplasser. Vi irriterer oss også over kolleger som piller nese, stikker skitne hender i fruktfatet, eller går til lunsj uten å vaske hender.

Er du en av de som irriterer deg over kollegaen på pulten ved siden av som kom på jobb med rennende nese og nå sitter og nyser i ett sett? Når nyset kommer tar han hendene til munnen, fortsetter etterpå å skrive på tastaturet, uten å verken vaske eller desinfisere hendene. Når han etterpå går for å spise, tar han aldri turen om vasken eller til spritdispenseren, men sprer bakteriene sine over til salatbestikket, knappene på kaffemaskinen og til dører og skap.

Kollega-nyser-paa-kontor-300x200px

Du er ikke alene om å irritere deg. En undersøkelse Antibac AS har gjort blant over 1000 nordmenn over hele landet, viser at en av fire irriterer seg over kollegers dårlige hygiene generelt. Svært mange irriterer seg også over kolleger som ikke vasker hender før lunsj, piller seg i nesen, stikker skitne hender i fruktfatet, eller tar med seg avisen eller mobilen på toalettet. Spesielt de under 30 år bruker mobiltelefonen på do. Nesten halvparten av oss irriterer seg, enten over at kolleger snufser og harker i åpent landskap, eller hoster og nyser i hendene uten å rengjøre dem etterpå.

-Dette viser hvor viktig det er å tenke på sine egne hygienerutiner og ta hensyn til andre, særlig når man er på jobb og kanskje sitter i åpent landskap, sier Ann Mari Østtorp hos Antibac AS. Rene hender er viktig for å unngå smitte, så du bør vaske eller desinfisere dem grundig både når du har vært på toalettet og før du skal spise, sier Østtorp. I tillegg føler man seg jo litt mer fresh.

Undersøkelsen er gjennomført av Kantar TNS på oppdrag for Antibac AS. Et landsrepresentativt utvalg på over 1000 respondenter har svart gjennom en nettbasert undersøkelse.

        
15.08.2018

Stabæktunet i Bærum

 

Stabekktunet 020-redigert

KLUTER I SPANN: Under kjøkkenbenken på hver avdeling på Stabæktunet Bo- og behandlingssenter i Bærum har fagutviklingssykepleier Cecilie Lind-Eriksen plassert spannet med desinfiserende engangskluter. Det gjør det enkelt å ta dem i bruk, og gjør renholdet enklere for de ansatte.

 

På Stabæktunet bo- og behandlingssenter er desinfisering av overflater like viktig som god håndhygiene. Med en målsetting om å redusere antibiotikabruk, er rutiner for renhold svært viktig.

-Vi vasker og desinfiserer alt pasientene kommer borti med hendene, som gelender, bordoverflater, armlener, dørhåndtak og annet, forteller Cecilie Lind-Eriksen, som er fagutviklingssykepleier ved Stabæktunet bo- og behandlingsenter i Bærum. De har tre avdelinger med både ordinære sykehjemsplasser og en egen demensavdeling. Hver dag blir alle overflater vasket og desinfisert for å forebygge sykdomsutbrudd og smittespredning, både blant pasienter og ansatte. Som på alle andre sykehjem og helseinstitusjoner, er reduksjon av antibiotikabruk et viktig ledd i arbeidet for å for å redusere utviklingen av resistente bakterier. Da er desinfisering av overflater blitt vel så viktig som god håndhygiene.

-Spesielt i situasjoner hvor noen er blitt syke, er vi svært nøye med både vask og desinfisering, forteller Lind-Eriksen.

Under kjøkkenbenken på hver avdeling, har de på Stabæktunet plassert et spann med store engangskluter til desinfisering som holder til bruk på inntil 5 kvadratmeter. Det gjør det enklere å desinfisere overflater fordi man slipper å skifte klut så ofte. På Stabæktunet har de gode erfaringer med bruk av klutene, og de opplever at renholdet blir enklere i tillegg til at de sparer tid.

-Spannet står praktisk plassert, og er lett tilgjengelig, noe som gjør det enkelt for de ansatte å bruke de. Størrelsen gjør også at den holder til et større område, forteller Cecilie Lind-Eriksen.

Desinfisering som del av renholdsrutine

Vanlige forholdsregler for renhold for institusjoner som Stabæktunet, innebærer blant annet at overflater og utstyr som er i berøring med pasientene, må vaskes og desinfiseres hvis de har fått kroppsvæsker på seg. Overflater, kan være blant annet inventar og berøringspunkter som dørhåndtak og gelender. Det samme gjelder hvis det på andre måter kan ha vært forurenset med smittestoffer. I følge Folkehelseinstituttets basale smittevernrutiner for helsetjenesten, må alt utstyr som brukes om igjen bli rengjort og desinfisert eller sterilisert før det brukes på andre pasienter. Ut over dette, er rutiner for renhold bestemt gjennom lokale virksomheters renholdsplaner.

-Det er ikke noen fast oppskrift på hvor ofte man skal desinfisere berøringspunkter. Det er jo helt avhengig av hvor ofte de blir berørt og med hva. Hvis en flate er synlig ren, regner man vanligvis med at det ikke er nødvendig å vaske før desinfeksjon med sprit, sier Egil Lingaas, som er avdelingsleder ved Avdeling for smittevern ved Oslo universitetssykehus HF.

Nye desinfiserende kluter

Det nye spannet, et nytt produkt fra Antibac, inneholder 300 kluter, ferdig til bruk. Klutene er laget for overflatedesinfeksjon i helseinstitusjoner og innen næringsmiddelindustri og storhusholdning. Hver klut er 22×22 cm store, godt fuktet og brukes på rene og tørre overflater. Produktet inneholder veldokumentert effektiv alkoholbasert desinfeksjon, noe som gjør at bakterier, sopp og ulike virus drepes effektivt, og forebygger dermed smitte. Etter å ha tørket over et område, fordamper alkoholen i produktet, og etterlater en desinfisert overflate, uten andre stoffer. Det er ikke nødvendig å etterbehandle eller skylle området etterpå. Klutene egner seg godt til desinfisering av blant annet arbeidsbenker, produksjonsutstyr og redskaper. Klutene er godt fuktet og dras gjennom lokket og rives av en og en. Så lenge lokket er lukket, tetter det godt, og sørger for å bevare fuktigheten i spannet.