Aktuelt

        
02.12.2019

MatBørsen sparte tid

Forenklet hygienerutinene

MatBørsen har et høyt fokus på kvalitet og har mye håndverksproduksjon, og hos dem har hygienerutinene blitt enklere med det nye spannet med desinfiserende kluter. Hvert minutt spart på rengjøring, betyr mer mat produsert.

– Før var det mer plundrete å få gjort rent arbeidsstasjonene i pakkeavdelingen. Ofte ble det liggende igjen fiber fra papiret vi brukte til å fordele den flytende desinfeksjonen. Med de nye klutene går hygienerutinene enklere og raskere, og det blir renere, forteller innkjøpsansvarlig Rolf Brandser hos MatBørsen i Stokke i Vestfold.

Hver dag lager de 200 ansatte hos MatBørsen måltider til mellom 60 og 70 tusen mennesker. Ferdigrettene, og all spiseklar mat, selges hovedsakelig i Norgesgruppens butikker rundt omkring i Norge. God hygiene er alfa omega. De må sikre seg mot både eventuelle matbårne sykdommer, men også mot at ulike allergener blir overført mellom de ulike rettene.

– Hver gang pakkerne er ferdig med å pakke en type matrett, må hele arbeidsstasjonen rengjøres. Etter at vi gikk over til å bruke de desinfiserende ferdigklutene, går rengjøringsprosessen raskere, forteller Brandser. Det er mye tid å spare. Hver stasjon blir rengjort 10-30 ganger i løpet av en dag.

I næringsmiddelindustrien er hygiene svært viktig. Hos MatBørsen må alle ansatte ha både HMS kurs og hygienekurs når de blir ansatt, og hygienekursene repeteres hvert eneste år. I tillegg tar de stikkprøver jevnlig. De sjekker både at rutiner overholdes, at maten de lager er fri for allergener som ikke skal være i retten, og at den ikke inneholder bakterier og virus som kan føre til redusert holdbarhet eller matbårne sykdommer.

Spannet, eller bøtta som mange kaller den, er et nytt produkt fra Antibac, og inneholder 300 tykke og gode kluter som er klare til bruk. Klutene er laget for overflatedesinfeksjon i helseinstitusjoner og innen næringsmiddelindustri og storhusholdning. Hver klut er 22×22 cm stor, dekker inntil 5 m2 og brukes på rene og tørre overflater med bare 1 minutts virketid. Produktet inneholder en sammensetning av flere ulike alkoholer, noe som gjør at bakterier, ulike virus og sopp drepes raskt og effektiv, det gir dermed ingen fare for resistens hos bakterier.

Etter at man har tørket over et område, fordamper alkoholen og etterlater en desinfisert overflate, uten andre stoffer. Det er altså ikke nødvendig å etterbehandle eller skylle området etterpå. De godt fuktede klutene egner seg svært godt til desinfisering av blant annet arbeidsbenker, produksjonsutstyr og redskaper. Klutene dras gjennom lokket og rives av én og én. Så lenge lokket er lukket, tetter det godt og sørger for å bevare fuktigheten i spannet.

Effektive hygieneløsninger og gode rutiner gir en enklere, mer effektiv og tryggere arbeidshverdag både for mattryggheten og for de ansatte, og kan spare bedriften for mange penger i form av mindre sykefravær og matsvinn.

 

        

Nytt dispensersystem

Foto: Susanne A.Finnes


Ny dispenserserie øker etterlevelsen av håndhygiene

Ny teknologi og nye funksjoner gjør de nyutviklede Antibac-dispenserne Modell X SMART og EASY meget brukervennlige og driftssikre.
Den berøringsfrie SMART-dispenseren har sensor og indikator som viser gjenværende væskenivå og batterikapasitet. Symbolene lyser opp når man beveger seg i nærheten og gir en påminnelse om å sprite hendene. På den måten bidrar den til et bedre smittevernarbeid.

De nye dispenserne er med sin fleksibilitet, kvalitet og brukervennlighet meget godt egnet til bruk i helseinstitusjoner, bedrifter, skoler, barnehager, restauranter, offentlige toaletter. Ved å gjøre håndhygiene enkelt og lett tilgjengelig for alle overalt, reduserer vi risikoen for infeksjoner og holder oss friske.

-Vi jobber hele tiden med å forbedre produktene for at bruken skal bli enklere. Målet er at desinfisering av hender skal gjøres ofte nok til å hindre smittespredning, forteller Monica B Gaden, som er produktsjef for Antibac-produktene.

Hun forklarer at dispenserne nå er større og har plass til en hel liter væske med Antibac hånddesinfeksjon – eller håndsåpe. Målet har vært å utvikle dispensere som ikke går tomme for væske eller batterier, og dermed sikrer kontinuerlig bruk.

-Utfordringene med de gamle dispenserne var at det ikke var så lett å se hvor mye det var igjen i refillflasken, eller hvor lenge batteriene virket. Det gjorde at batteriene tok slutt og dispenserne ble tomme uten at det ble oppdaget og skiftet, forteller Monica.

Begge dispenserne har fått en ny pumpe som gir driftssikker betjening og pålitelig dosering, og den berøringsfrie, batteridrevne SMART-dispenseren drives av fire alkaliske C-batterier av god kvalitet som sørger for korrekt tilpasset dosering fra pumpen.

Lyser når man går forbi

For å sikre at dispenseren brukes ofte nok, har den nye berøringsfrie SMART-dispenseren også fått en funksjon som gjør at symboler lyser når man kommer i nærheten av den. På den måten er det lettere å huske på å desinfisere hendene. De lysende symbolene på forsiden viser både hvor mye væske den inneholder og hvor mye batterikapasitet som er igjen. Begge dispenserne har i tillegg et vindu foran, slik at man kan se hvor mye væske som er igjen.

Den manuelle dispenseren egner seg på kalde steder eller der hvor den kan bli utsatt for vann. Den berøringsfrie koster litt mer, men sikrer god hygiene alltid ved at den er ikke har noen felles kontaktpunkt og sensor med indikator for gjenværende væskenivå og batterikapasitet.
Refillflaskene med 1000 ml hånddesinfeksjon og 1000 ml håndsåpe passer til begge dispensersystemene.

Tilpasser brukernes behov

Monica B Gaden forteller at de hos KiiltoClean AS alltid tar utgangspunkt i brukernes opplevelse når de utvikler nye løsninger eller produkter. Det har de også gjort når de utviklet disse nye dispenserne. Hun forteller at mange av kundene meldte tilbake om utfordringer med å huske på å bytte både batterier og å etterfylle innhold i dispenserne. Resultatet var at spritdispenserne av og til ikke ble brukt så ofte som det som er ønskelig for å klare å holde hygienestandarden oppe.

-Dispensere som ble stående tomme eller som ikke fungerte kunne redusere tilliten til bruken av dem. Det gjorde at vi utviklet to versjoner av denne nye og større dispenseren som skal gjøre det enklere å bruke Antibac regelmessig og etter hygieneforskriftene, forteller Monica.

Dispenserne har toppmontert lås, og ekstra nøkler finnes i dispenserens bakplate. Man kan også velge å la dispenseren være åpen med nøkkelfri betjening.

Dispenserne, som ble lansert i slutten av august, har fått god respons ute blant kundene.

For mer informasjon om dispensere og tilbehør, ta kontakt med oss: post.no@kiilto.com, tel. 66 77 11 70.

Se også våre produktpresentasjoner på YouTube og web:

Berøringsfri dispenser Modell X SMART

Manuell dispenser Modell X EASY

Produktpresentasjonsvideo

 

        

Antibac Pharma

Vi har fornyet oss

Antibac® har sine røtter helt tilbake til 1922 da Vinmonopolet ble etablert. Siden den gang har Antibac® blitt solgt til bedrifter og institusjoner i hele Norden, og i 2003 ble Antibac® for første gang lansert til forbrukere gjennom norske apotek.

Det ble et betydelig økt fokus på håndhygiene for folk flest både under og etter svineinfluensaen i 2009, og Antibac® ble gjort tilgjengelig i flere kanaler, blant annet i flere kiosker og bensinstasjoner.

I 2010 lanserte vi Antibac® Pharma som en serie eksklusivt for apoteket, og produktene har siden den gang blitt velkjente for folk flest.

Nå har vi fornyet hele serien med et friskt design, men kvaliteten og effekten er det samme. Hele Antibac Pharma-serien er anbefalt av Asthma and Allergy Nordic. Den er fortsatt parfymefri og tilsatt mykgjørende og fuktighetsbevarende midler, samtidig som den er tøff mot bakterier, virus og sopp.

Vi håper du liker den.

 

        
03.04.2019

Antibac AS skifter navn

Antibac AS endrer selskapsnavn og blir en del av Kiilto

Gjennom Kiiltos oppkjøp 1. mars 2019 av CCS Healthcare Holding, som Antibac AS er en del av, skifter selskapene i Norge og Danmark navn.

Selskapene vil bli markedsført under navnet Kiilto, og endringene vil tre i kraft senest 1. juni 2019. Endringene blir synlige i all kommunikasjon, dokumenter og i alt materiell. Våre sterke varemerker, Antibac® og Plum®, opprettholdes.

LinkedIn-siden til Antibac AS vil om kort tid bli slettet, og vi oppfordrer deg derfor til å følge oss videre på Kiilto LinkedIn: www.linkedin.com/company/kiilto.

Nye selskapsnavn:

Norge
KiiltoClean AS (tidligere Antibac AS)

Danmark
KiiltoClean A/S (tidligere CCS Hygien A/S / Plum A/S)

De nye navnene innebærer ingen endring i selskapenes MVA-nummer, foretaksnummer, kontonumre eller adresser.

Kiilto – hva representerer det nye navnet?

Verdier som karakteriserer Kiilto er kundefokus, miljølederskap, langsiktighet og stor kompetanse. Selskapets 100 år lange erfaring innen kjemisk industri gir oss stabilitet i fortsettelsen med å utvikle våre produkter og virksomheter i nært samarbeid med våre kunder.

Sammen er vi nå Nordens ledende leverandør av hygieneløsninger. Vi er i stand til å tilby et mer variert utvalg av tjenester og løsninger, og dermed et mer helhetlig tilbud til våre kunder. Vi ser frem til å fortsette å yte god service, og være den mest attraktive samarbeidspartneren for det profesjonelle markedet.

Om Kiilto
Kiilto er et finsk, familieeid selskap etablert i 1919. Selskapet arbeider for en bærekraftig fremtid og trivsel basert på renhet, med tanke på mennesker og miljø. Kiilto utvikler, produserer og markedsfører kjemiske industriløsninger og opererer i fire forretningsområder: bygg, industrielt lim og hygieneløsninger, profesjonell rengjøring og hygiene, samt forbrukerprodukter.

Kiilto og datterselskapene opererer i 12 land. I 2018 utgjorde selskapets netto omsetning rundt 165 millioner euro. Kjerneprinsippene i Kiiltos virksomhet er miljøledelse, nærhet og forpliktelse for fremtiden.

Ved spørsmål, ta kontakt med Henrik Skibrek på e-post hs@antibac.no eller tel. 932 49 025.

        
01.03.2019

Antibac har fått nye eiere

Antibac AS har fått nye eiere, og ser frem til spennende muligheter og videre vekst som en del av finske KiiltoClean.
For mer informasjon, ta kontakt.

 

Pressmeddelande 2019-03-01

CCS Healthcare säljs till finska Kiilto

CCS Healthcares ägare, riskkapitalfonden Segulah IV L.P. och minoritetsinvesterare, har ingått en överenskommelse med Kiilto om försäljning av CCS Healthcare Holding AB. Denna affär skapar en nordisk marknadsledare för hygien- och egenvårdsprodukter riktade till den professionella B2B-marknaden.

Sedan Segulah IV L.P. förvärvade CCS Healthcare i 2011 har bolaget genomfört flera förvärv och avyttringar. Den senaste affären genomfördes i januari 2019 då CCS Healthcare avyttrade sin kosmetikverksamhet genom försäljning av kosmetikvarumärkena till Trimb Healthcare och tillverkningsanläggningen i Borlänge till Svenska Krämfabriken. I och med affären med Kiilto avslutas Segulahs engagemang i CCS Healthcare och bolaget inträder i en ny utvecklingsfas.

”Genom avyttringen av vår kosmetikaffär har vi renodlat verksamheten mot professionella hygien- och egenvårdsprodukter under varumärkena DAX, Antibac och Plum, som idag har en stabil marknadsledande position i Skandinavien. När vi nu blir en del av Kiilto, som har en ledande position i Finland och Baltikum, skapar vi en Nordisk marknadsledare med attraktivt kunderbjudande, stark operationell förmåga och långsiktig ägarbild, vilket ger oss en unik tillväxtplattform”, säger CCS Healthcares vd Dario Aganovic.
“Kunden står i centrum när vi slår ihop våra verksamheter. Vi kan erbjuda ett bredare sortiment av rengörings- och hygienlösningar till CCS Healthcares nuvarande kunder. Starka varumärken förstärker lokalt tillgängliga erbjudanden på ett bra sätt. Kunderna är de största vinnarna i den här affären”, säger KiiltoClean Groups vd Kari Laakso.

Om CCS Healthcare:
CCS Healthcare har 125 anställda, omsätter 440 MSEK och har operativ verksamhet i Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Koncernen opererar genom två divisioner; Workplace Hygiene och Workplace Safety. Produkterna säljs i hela världen med Skandinavien och Tyskland som de största marknaderna. CCS Healthcare utvecklar, marknadsför, säljer och distribuerar sina produkter genom varumärken DAX, Antibac och Plum.

Om KiiltoClean:
Kiilto är ett familjeägt finskt bolag grundat 1919 som strävar efter att bygga en hållbar framtid och skapa välbefinnande från renhet, med omtanke om människor och miljö. Kiilto utvecklar, tillverkar och marknadsför kemiska lösningar för industrin och verkar inom fyra affärsområden: bygg, industriell limningsteknik och hygienlösningar, professionell rengöring och hygien, och konsumentprodukter. Under 2018 verkade Kiilto med dotterbolag i nio länder och hade ca 800 anställda och en omsättning på 165 MEUR. Kiiltos nyckelprinciper är miljöledarskap, närhet och framtidsfokus.

www.kiilto.com/en

För mer information, kontakta:
Dario Aganovic, vd CCS Healthcare Holding AB, +46 72-555 11 01, dario.aganovic@ccshc.com
Kari Laakso, vd KiiltoClean Group, +358 40 765 6117, kari.laakso@kiilto.com

        
29.10.2018

Alkoholbasert desinfeksjon

Utvikler bakterier resistens mot alkoholbasert hånddesinfeksjon?

Tidligere i høst florerte det i diverse medier, både norske og internasjonale, at bakterier utvikler resistens mot alkoholbasert hånddesinfeksjon. Utsagnet var hentet fra en studie gjennomført av et australsk forskerteam, som hadde testet uttynnede varianter av hånddesinfeksjon med lav alkoholprosent. Svarene forskerne kom frem til har skapt frykt og debatt blant helsearbeidere og i befolkningen generelt.

Studien er nå tilbakevist av professor og direktør for WHOs infeksjonskontrollprogram, Didier Pittet, en av de mest anerkjente innen hygienevitenskap i verden. Han fastslår at studiets konklusjoner er blitt feiltolket i media. I tillegg retter han kritikk til media for å bidra til misforståelser som får helsearbeidere til å redusere etterlevelsen av håndhygiene og dermed redusere pasientsikkerheten.

Studien så på en bakteries toleranse mot en 23 % alkoholløsning, og fant noen tilfeller av toleranse. Disse funnene anses ikke som klinisk relevante ettersom alkoholbasert desinfeksjon som brukes i helsevesenet (og som Antibac AS har på markedet) inneholder fra 60-90 % alkohol, og det er ikke funnet bevis for resistens i disse konsentrasjonene. Studien viser også at det ikke var noen forskjeller i toleranse ved bruk av høyere konsentrasjoner av alkohol selv om noen av variantene viste tegn til toleranse mot 23 % alkohol. Sykehus velger og skal velge alkoholbasert hånddesinfeksjon av høy kvalitet og med veldokumentert effekt, og oppfordre til god etterlevelse av håndhygiene.

Den mest effektive og tidsbesparende metoden for håndhygiene vi kjenner i dag, for synlig rene hender, er alkoholbasert hånddesinfeksjon. Bruk hånddesinfeksjon med høy alkoholprosent, for en friskere og tryggere hverdag.

 

Link til hele artikkelen til Didier Pittet i The Lancet:
https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(18)30542-5/fulltext

 

Ved spørsmål, ta kontakt med Produktsjef Monica B. Gaden: mg@antibac.no/tel. 918 50 280
eller Salgs- og Markedsdirektør Henrik Skibrek: hs@antibac.no/tel. 932 49 025.

        

Slik unngår du influensa

Klikk på bildet for å se film

Influensaen er på vei til et sted nær deg – enten du vil eller ikke. For å forsvare deg mot den, holder det ikke med skjold og spyd. Hvis du ikke har lyst til å bli liggende under dyna de neste ukene, er det lurt å være forberedt med gode hygienerutiner.

I følge Folkehelseinstituttet får rundt hver tiende av oss influensa hvert år. For mange fører dette til feber, smerter, hoste og hodepine i flere dager. De siste årene har den høyeste forekomsten av influensa vært i januar og februar, så da er det bare å holde seg ren på hendene for å beskytte seg mot smitte. For enkelte grupper som er generelt utsatt for sykdom eller har lavt immunforsvar, anbefaler helsemyndighetene å ta influensavaksine.

Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

Forskjellen på forkjølelse og influensa er at forkjølelsen som regel bare holder seg i de øvre luftveiene. Forkjølelsesymptomer er vondt i halsen, nysing og rennende nese, hodepine og frysninger. Slimhinnene i nesen hovner opp, og snørret blir gjerne tykt og gulgrønt.

Influensaen gir feber og smerter i kroppen, i tillegg til symptomene du får ved vanlig forkjølelse. Mange får gjerne også tørrhoste, hodepine og blir generelt slappe og dårlige. Spesielt hos barn, kan det også hende at de får magesmerter og diaré. 

Vis hensyn til andre også

Influensaviruset kan ligge latent i kroppen, selv om du ikke er blitt syk. Er du allerede blitt syk, smitter influensaviruset ved at du puster, og ikke minst nyser eller hoster rett på andre. Har du allerede begynt å nyse eller hoste litt, er det derfor viktig å holde viruset og eventuelle bakterier for deg selv. Nys/host i armhulen, og hold snørrfillene langt vekk fra alle rundt deg. Det beste er å bruke papirlommetørkle som du kaster etter bruk. Husk å vaske hendene eller bruke Antibac etter at du har snytt deg.

Viruset finner raskt veien inn til slimhinnene, både via dråper i luften og hendene. Når viruset har fått feste, går det vanligvis inntil to dager før man merker symptomene. Har du først blitt syk, varer sykdomssymptomene fra sju til ti dager.

 

Hvordan kan du unngå å bli smittet?

Er du hjemme og på steder med tilgang til vann og såpe, er det en god huskeregel å vaske hendene ofte; selvfølgelig etter at du har vært på toalettet, men også før og gjerne etter at du har spist.

Hvis du er ute på tur, i butikken for å handle eller på café for å ta en matbit, er en flaske Antibac eller Antibac våtservietter smart å ha i lommen. En god omgang med sprit på hele hånden i 30 sekunder tar knekken på bakterier og de aller fleste virus. Det gir en god beskyttelse fra mulige smittekilder. Et influensavirus som for eksempel befinner seg på bordoverflaten, mobilen, et dørhåndtak eller på hendene, kan nemlig overleve i opptil 48 timer.

Husk å bruke Antibac når du skal spise på café, er på tur i marka, spiser på treningssenteret, i bilen eller andre steder hvor du ikke har tilgang på vann og såpe. Det kan også være en ekstra sikkerhet mot smitte å rengjøre bordet på cafeen med Antibac overflatedesinfeksjon servietter.

Det er også viktig å ta vare på kroppen ved å spise næringsrikt, få i deg nok væske, unngå stress og få nok søvn. Hold deg varm når du er utendørs. Avkjøling av kroppen gjør at man blir mer mottagelig for infeksjoner, og når slimhinnene blir kalde får du dårligere blodgjennomstrømning i nesen, og dermed også færre immunceller, T-celler og antistoffer de steder hvor de helst skal sitte.

Slik bruker du Antibac

Påfør tilstrekkelig, og gni inn over hele hånden slik at den er dekket i minst 30 sekunder. Husk tommel og fingertupper. Hvis hendene er det vi kaller «synlig rene» virker Antibac effektivt mot alt av bakterier, og de aller fleste virus og sopp.

    

Ved å sette fokus på håndhygiene har det vist seg at man kan redusere sykdom med opptil 70 % (Nasjonalt Folkehelseinstitutt: fhi.no). Gjennom hygienekonseptene våre Frisk på jobben og Frisk i barnehagen tilbyr vi informasjonsmateriell som gir enkel opplæring og motiverer til god håndhygiene.

Hvor får du kjøpt Antibac?

Antibac Hånd- og Overflatedesinfeksjon finnes i mange ulike forpakninger og størrelser, tilpasset et hvert behov i hverdagen. Du finner produktene i alle Norges apotek og hos landets ledende papir- og helsegrossister.

Vi hjelper deg også gjerne – kontakt oss på telefon 66 77 11 70 eller e-post post@antibac.no

 

 

        

En ny sesong kommer

Klikk på bildet for å se film

En ny influensasesong kommer – er du forberedt?

Influensaen er på vei til et sted nær deg – enten du vil eller ikke. For å forsvare deg mot den, holder det ikke med skjold og spyd. Hvis du ikke har lyst til å bli liggende under dyna de neste ukene, er det lurt å være forberedt med gode hygienerutiner.

I følge Folkehelseinstituttet får rundt hver tiende av oss influensa hvert år. For mange fører dette til feber, smerter, hoste og hodepine i flere dager. De siste årene har den høyeste forekomsten av influensa vært i januar og februar, så da er det bare å holde seg ren på hendene for å beskytte seg mot smitte. Ha alltid Antibac lett tilgjengelig, og bruk det når du er på farten, på jobben, hjemme og på ferie. Uansett sted og situasjon, Antibac er den enkle løsningen når du ønsker å holde deg frisk.

Antibac fås kjøpt i alle Norges apotek og hos landets ledende papir- og helsegrossister. Vi hjelper deg også gjerne, kontakt oss på telefon 66 77 11 70 eller e-post post@antibac.no.

Les mer om influensa her


Frisk på jobben
Visste du at en influensa syk person kan smitte et helt kontor på 2 timer? Gode hygienevaner er derfor like viktig på jobben som i fritiden. En gjennomsnittsbedrift med 50 ansatte har ca kr. 330 000 årlig i kostnader knyttet til egenmeldt korttidssykefravær. Undersøkelser har vist at enkle hygienetiltak kan redusere sykefraværet med opptil 70 %. Her er det altså et potensiale for store kostnadsbesparelser i bedriften.

Som markedsleder innen desinfeksjon i Skandinavia har vi et bredt sortiment og plasseringsvennlige hygieneløsninger tilpasset et hvert behov.

For bedrifter har vi utviklet hygienekonseptet Frisk på jobben hvor vi tilbyr informasjonsmateriell som gir enkel opplæring og motiverer alle ansatte til god håndhygiene.

Følg oss i sosiale medier:

    

 

        
29.10.2018

Håndsprit eller håndvask?

Hva er egentlig best når det gjelder håndhygiene? Bør du sprite hendene regelmessig eller vaske dem med såpe og vann? Meningene er mange – og derfor bestemte en gruppe spanske forskere seg for å finne svaret en gang for alle.

Forkjølelsesesongen er her, og i barnehagene rundt i landet hostes og harkes det. Mange av virusene er luftbårne, men ved å lære barn god håndhygiene kan du i det minste øke sjansen for å ikke bli syk.

Såpevask, håndsprit eller vanlige rutiner?

Forskerne observerte en gruppe på 911 barn under tre år. Barna kom fra 24 ulike barnehager i Almeria-området på Spanias sørøstkyst og ble fulgt i en periode på åtte måneder.

Deltakerne ble delt inn i tre grupper: en gruppe barn brukte såpe og vann, den andre gruppen brukte håndsprit – begge disse gruppene fikk opplæring i håndhygiene, og den tredje kontrollgruppen fortsatte med sine vanlige håndvaskerutiner.

Reduserer håndsprit sykdomsrisikoen?

I løpet av perioden ble det registrert totalt 5 211 tilfeller av forkjølelser – dvs. gjennomsnittlig 0,7 forkjølelser per barn per måned. Imidlertid hadde barna som spritet hendene 21 % lavere risiko enn de som brukte såpe og vann. Flest sykedager hadde barna i kontrollgruppen, det vil si de som fortsatt benyttet sine vanlige håndvaskerutiner.

Håndsprit ser derfor ut til å fungere bedre enn såpe og vann hvis du vil holde barna dine friske i høst. Og om ikke annet kan du trøste deg med at barna i det solfylte Spania blir syke hver annen måned.

 

 

Kilde: mabra.com

        

Hva deler du?

Hva deler du? Emma og Martine deler det meste. Er all sharing caring?