Aktuelt

                

Slik hindrer du feriemage

Følger du disse rådene, er det bedre sannsynlighet for at du nyter ferien din uten å bli syk.

Ha med dette på reisen

Skal du ut på tur finnes det mange praktiske produkter som kan bidra til en bedre reise.

– Det er lurt å ha med et reiseapotek i beredskap som er tilpasset reisemål og reisefølge, sier Sandvik.

Husk at barn kan trenge andre legemiddelformer og styrker enn voksne, sier Sandvik.

Slik holder du deg frisk på ferie

Nedenfor finner du Gunhild Kile Sandvik, fagredaktør hos Apotek 1 og Ingvild Aas Føinum, sykepleier på Radiumhospitalet i Oslo, sine punkter du bør følge om du vil unngå sykdom på ferie.

1. Vaksiner

– Undersøk om du trenger vaksiner eller forebyggende behandlinger

om du skal til utlandet. Hvilke vaksiner som anbefales vil avhenge av hvor du skal reise, hvor lenge siden du sist ble vaksinert og hvor primitivt det er der du skal oppholde deg, sier Sandvik.

– Vær ute i god tid med å kontakte lege eller vaksinasjonsklinikk. Husk at flere vanlige vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio.

bør oppfriskes hvert 10. år, uansett reisemål, sier Sandvik.

2. Europeisk helsetrygdkort

– Dette bør være fast reisefølge sammen med passet. Det dokumenterer at du har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med reisemålets innbyggere innenfor EØS. Dette bestiller du hos Helfo, sier Sandvik.

– Skal du utenfor EØS, bør du skaffe deg en reiseforsikring som også dekker sykehusopphold, sier Sandvik.

– Det er tryggest å ha en reiseforsikring i bakånd, sier Føinum.

3. Reiseapotek

– Pakk med deg et reiseapotek som inneholder nok utstyr og legemidler for å behandle små sår og vanlige plager slik at du slipper å oppsøke lege for mindre alvorlige ting, sier Sandvik.

– Det er også lurt å ha med produkter som du er kjent med, og som har bruksanvisning på norsk. Tilpass innholdet til aktivitetsnivå, reisemål og reisefølge, sier Sandvik.

– Dette kan du få hjelp til på apoteket

– Du bør også klippe neglene. Blir de for lange, vil det samle seg skitt og bakterier under dem, skriver Folkehelseinstituttet.

4. Bakterier

– Fremmede bakterier i mat og drikke kan gi magetrøbbel. Unngå upasteuriserte melkeprodukter, kjøtt og fisk som ikke er gjennomstekt eller ukokt og uskrelte eller uvaskede grønnsaker og frukt, sier Sandvik.

– De fleste smittestoffer i maten blir drept ved koking og steking. En gyllen regel er derfor ”kok det, stek det, skrell det – eller glem det”, skriver Folkehelseinstituttet.

– Urent drikkevann og isbiter lagd av urent vann er også en vanlig årsak til magetrøbbel.

– Alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er en god måte å redusere faren for turistdiaré og andre sykdommer som smitter ved dårlig hygiene, sier Sandvik.

5. Under flyreisen

– Det kan være lurt å ha med et lite reiseapotek i håndbagasjen på selve flyreisen, sier Sandvik.

– Smertestillende, nesespray og en liten flaske Antibac kan man fort få bruk for på lengre reiser, sier Sandvik.

– Ved begrenset mulighet til å gå på do, som for eksempel i et fly, kan stoppende midler som Imodium eller Loperamid midlertidig lindre plagene, skriver Folkehelseinstituttet.

6. Håndhygiene

– Ha god håndhygiene på selve reisen og under hele oppholdet. Vask hendene ofte på barn og voksne før hvert måltid og gjennom dagen, sier Sandvik.

– Ved dårlig tilgang til vann og såpe kan man bruke antibakterielle midler som foreksempel Antibac, sier Sandvik.

7. Feriemage

– Ved diaré kan du bruke Imodium (Loperamid) som er et reseptpliktig legemiddel med en stoppende effekt. Det kan være praktisk på veien hjem om du har fått magetrøbbel på reisen, sier Sandvik.

– Stoppende midler fjerner ikke årsaken til at du har fått diarè og du bør unngå å bruke dette hvis diaréen er ledsaget av høy feber eller kraftige magesmerter. Da bør du kontakte lege, sier Sandvik.

– Personer med nedsatt immunforsvar blir lettere dehydrert, og er mest utsatt for diaré, sier Føinum.

– Hygienen på toalettene på restaurantene du besøker, gjenspeiler hygienen på kjøkkenet, sier Føinum.

8. Husk dokumentasjon på legemidler

– Skal du ta med deg legemidler til utlandet må du kunne dokumentere at du er rettmessig eier av legemidlene, sier Sandvik.

– Som oftest er det greit å oppbevare legemidlene i originalemballasjen med apotekets etikett på eller ta med resepten, sier Sandvik.

– Enkelte vanedannende eller narkotiske legemidler trenger egen attest, og det kan du skaffe på apoteket før avreisen, sier Sandvik.